Лечение с Нивалин и лекове от блатно кокиче. Схема, мнения, приложение

Photo of author

Author name

Плюсове и минуси на нивалин. Ракия с кокиче. Блатно кокиче – бране, цена + лечение. Действие при алцхаймер, деменция, полиневропатия, артрит, паразити и др.

Предшественикът на пролетта – познатото на всички ни кокиче радва не само с очарованието и аромата си. Пролетното цвете със снежно белите камбанки е същински лекар. То е основна суровина в лекарството нивалин, прочуто в цял свят. Препаратът, разработен у нас, е безценен при парализа и всички заболявания, чието овладяване изисква насърчаване на нервната система.

Нивалин – състав. Основна съставка на произвеждания от кокиче нивалин е галантамин. Той представлява хидробромидов алкалоид (галантамин хидробромид), изолиран от грудки кокиче Воронови(Galanthus А.), Семейство Amaryllidaceae (на Amaryllidaceae). Съдържа се също в друг вид кокиче Galanthus. Това е кокичето с най-наситени зелени листа и с най-големи цветове. Носи името на известен руски ботаник. Родината на този вид от пролетното цвете е именно Русия.

Веществото галантамин, извличано от грудките на цветето, представлява кристалообразно бяло прахче със силен горчив вкус. Той е разтворим във вода, но практически неразтворим в етанол.

Действие.

За нивалина е специфично неговото антихолинестеразно действие, което е причината той да бъде толкова ценен. Това негово действие се изразява в натрупването на специфично вещество ацетилхолин в невроните и по-лесното провеждане на нервните импулси. Или казано с медицинска терминология – Инхибира обратимо ацетилхолинестераза (специфичен ензим, разграждащ до холин и ацетат, невротрансимитера ацетилхолин), удължава и подобрява действието на ендогенен ацетилхолин.
Улеснява провеждането на импулси в холинергични, включително невромускулни, синапс, засилва процесите на възбуждане в рефлексни зони на мозъка и гръбначния мозък.
Въздейства стимулиращо върху секрецията на храносмилателни ензими и пот. Въздейства редуциращо на налягането. Забавя сърдечната дейност. Предизвиква миоза и спазъм, понижава вътреочното налягане. Когато се въвежда в конюнктивалния сак може да предизвика временно подуване на конюнктивата.

Увеличава процесите на възбудимост в централната нервна система. Когато се използва за лечение на еластични форми на церебрална парализа подобрява невромускулната проводимост, увеличава контрактилитета на мускулите, има положителен ефект върху мнемоничната функция. Повишената активност на холинергичната система оказва положителен ефект върху когнитивната активност при пациенти с деменция от Алцхаймеров тип. Около 90% от дозата от 8 мг, приета перорално, се абсорбира бързо от стомашно-чревния тракт. Дозировката на веществото е в диапазона от 4-16 мг, двукратно.

Ето и стойностите на най-важните показатели, свързани с прием на нивалин :

 • Свързване с плазмени протеини – 18%.
 • Степен на концентрация на галантамин в кръвта – 1.2.
 • Плазмен клирънс – около 300 мл / мин
 • Обем на разпределение – 175 мл.

Основните изоензими на елемента цитохром Р450 участват в метаболизма на галантамин. Това са изоензимите CYP2D6 и CYP3A4 . Немодифициран галантамин и неговият глюкуронид изобилстват в човешката кръв при хората със забавен метаболизъм. В плазмата на хора с бързи метаболитни функции се съдържа енизима на галантамин – O-глюкуронид дезметилгалантамин.

Елиминирането на ензимите, съдържащи се нивалина (по-конкретно тези в галантамина) е двуфазно. То не зависи от интензитета на метаболитните процеси и не крие рискове дори за пациентите със забавени метаболитни функции. За период от 7-8 ч една четвърт от тях се изхвърля от бъбреците (бъбречен клирънс, отделят се 65 мл в минута). Чрез урината се изхвърлят около 90-97%, в продължение на 24 часа), а чрез фекалиите между 2,2 и 6,3%). Около 18-20% от веществото се изхвърля чрез урината във вида, в който е прието.

кокиче-150x150
Кокичето е суровина за производство на нивалин

След поглъщане на доза галантамин никой от активните метаболитни ензими (норгалантамин и О-О-деметилгалантамин) не е открит в неконюгирана форма.

При болните от Алцхаймер галантаминовата концентраця в плазмата е с около 30-40% завишена спрямо тази на напълно здравите и младите хора
При пациенти с умерена бъбречна недостатъчност галанатаминовата концентрация е завишена с около 38%, в тежките случаи (креатининов клирънс – 9-51 мл / мин) с 67%.
А при тези с умерена чернодробна недостатъчност увеличението е около 30%.

Показания за лечение с нивалин и противопоказания.

Водещи показания за прием на нивалин са:

 • Алцхаймерова деменция (от лека до умерена);
 • Полиомиелит (веднага след прекратяването на фебрилния период; приема се и във възстановителния период и след него за елиминиране на остатъчни ефекти);
 • Миастения, прогресивна мускулна дистрофия, миопатия;
 • Церебрална парализа;
 • Неврит;
 • Ишиас

Противопоказанията за лечение с нивалин са свързани с:

 • налична свръхчувствителност към лекарствените съставки;
 • астма;
 • брадикардия;
 • атриовентрикуларен блок;
 • хипертензия, ангина пекторис;
 • хронична сърдечна недостатъчност;
 • епилепсия;
 • хиперкинеза;
 • тежко бъбречно състояние ( Cl креатинин <9 мл / мин) и черния дроб (повече от 9 точки по десетобалната система Child-Pugh);
 • механична чревна проходимост;
 • хронични обструктивни белодробни заболявания;
 • обструктивно заболяване или наскоро извършена хирургична интервенция върху органите на тракта;
 • обструктивна болест или наскоро извършена миокардна хирургична манипулация на пикочните пътища или на простатната жлеза;
 • бременност;
 • кърмене;
 • Деца под 9-годишна възраст.

Странични действия на нивалина.

Възможните странични ефекти от нивалин засягат различни системи и дейности в тялото и най-общо изглеждат по следния начин:

 • Сърдечна дейност – промени в кръвното налягане (повишавае или спадане), ортостатичен колапс, сърдечна недостатъчност, оток, на AV блок, предсърдно мъждене или п, удължение на QT интервала (високо рисков фактор за внезапна смърт), камерна и надкамерна тахикардия, суправентрикуларна аритмия, зачервяване на лицето, брадикардия, миокардна исхемия или инфаркт.
 • Храносмилателна дейност: подуване и/или болка в корема, диспепсия, стомашно неразположение, анорексия, диария, гадене, спазъм, повръщане, дисфагия, сухота, повишено слюноотделяне, гастроентерит, дуоденит, хепатит, гастрит, перфорация на хранопровода лигавица, дивертикулит, кървене.
 • Опорно-двигателен апарат: крампи, мускулна слабост, повишена температура.
 • Лабораторни показатели: повишаване количествата на чернодробните ензими, анемия, хипокалемия, повишени нива на захар или алкална фосфатаза в кръвта.
 • Хематологични: тромбоцитопенична пурпура (намален брой тромбоцити).
 • Отделителната система: незадържане или задържане на урина, хематурия, инфекци на тракта, бъбречни колики, увеличена честота на уриниране.
 • Нервна система: чести – летаргия, дисгеузия, зрителни и слухови халюцинации, поведенчески реакции, включително възбуда / агресивност; преходна исхемична атака или инсулт; главоболие, виене на свят, конвулсии, мускулни спазми, парестезия, атаксия, хипо- или хиперкинезия, апраксия, афазия, анорексия, сънливост, безсъние.
 • Сетивни: ринит, епистаксис, нарушения на зрението, спазъм на настаняване, по-рядко – шум в ушите.
 • Умствени: депресия (много рядко – самоубийство), апатия, параноидни реакции, повишено либидо, и делириум.

Най-честите проблеми са свързани с болка в гърдите, прекомерно изпотяване, загуба на тегло, умора, дехидратация (в редки случаи – с развитието на бъбречна недостатъчност), бронхоспазъм.

Взаимодействие с други вещества.

Не комбинирайте с други холинометикани.  Медикаментът е антагонист на опиоидните ефекти върху дихателната дейност.

Действа като фармакодинамичен антагонизъм. Не употребявайте с атропин, хоматропин метилбромид, неполяризиращите мускулни релаксанти, хинин, прокаинамид.

Аминогликозидни антибиотици е възможно да отслабят терапевтичното действие на галантамина.

Нивалинът действа положително на невромускулната блокада по време на обща анестезия ( включително , когато се използва като мускулен релаксант суксаметониум).

Приеман с лекарства, които намаляват сърдечната честота (дигоксин, бета-блокери), рискът от влошаването при брадикардия не е за пренебрегване.

Циметидин е възможно да повиши бионаличността на активното вещество в нивалин.

Препаратите, инхибиращи ензима цитохром Р450 и изоензимите CYP2D6 и CYP3A4, е възможно да повишат галантаминовата концентрация. Приемът им е възможно да предизвика учестяване на холинергични странични ефекти (главно гадене и повръщане). Намаляване на поддържащата доза от галантамин е един от възможните варианти в този случай или преустановяване на приема му.

Изоензимни инхибитори на CYP2D6 (амитриптилин, флуоксетин, флувоксамин, пароксетин, хинидин), водят до понижена усвояемост на галантамина с 25-30%. Паралелен прием с кетоконазол, зидовудин, еритромицин не е препорчителен поради тази причина.
Препаратът има отслабващ ефект върху етанола и успокоителните.

Начин на прием, схема и дози.

Препаратът е задължително да бъде приеман с вода, докато пациентът се храни.

В диапазона 10-40 мг е дозата за ден за възрастни. Количеството може да бъде разпределено между два и четири приема.

В миастения гравис количеството се поглъща в общо три приема. Според спецификата на заболяването дозата е варираща.
Петмилиграмови хапчета по два броя, приемани двукратно, се препоръчват при Алцхаймер.

За месец дозата се увеличава до общо 20 мг дневно – по 10 мг двукратно (сутрин и вечер). Приеманите течности се увеличават задължително. След преустановяване на курса, той се подновява с ниска дозировка. При умерени бъбречни и чернодробни увреждания първоначална доза е пет мг ( еднократно за седмица). След следващите четири седмици тя става двойна.

Общото прието количество за ден не трябва надхвърля 15 мг.

При полиомиелит и церебрална парализа при пациенти от 9 до 11 години дневна доза – 5-15 мг, поглъщана в рамките на два-три часа. Пациентите от 12 до 15 години приемат общо 5-20 мг, разделени в от два до четири приема.

Предозиране.

Симптоми за предозиране с нивалин са депресия, загуба на съзнание (дори кома), конвулсии, мускулна слабост, комбинирани с хиперсекреция на жлезите, бронхоспазми, възможна летална блокада на дихателните пътища.

Прилага се следното лечение – стомашна промивка и атропин в дози от половин до един мг. Следващите дози пряко зависят от терапевтичния отговор и общата клинична картина.

Особени указания.

При терапевтичен курс с нивалин дейностите, изискващи висока концентрация и свързани с бързина психомоторни реакции, включително шофиране, е задължително да бъдат избягвани.

Терапията с нивалин е съпътствана и със загуба на телесната маса. Рисковете от тази специфична особеност се преценяват адекватно при лечение на Алцхаймер, тъй като заболяването предполага загуба на тегло. Теглото на пациентите, подложени на тази терапия, е необходимо да бъде стриктно проследявано от началото на лечението и след това. Допълнителният прием на течности през целия този период е задължителен.

Както и останалите холиномиметици, лекарството не изключва нежелани реакции, най-вече ваготонични ( включително брадикардия). Особено внимание на тях следва да обърнат пациенти с проблеми със синусите и други нарушения на проводимостта.

Приемът му повишава риска от синкоп. Контролирането на кръвното налягане, особено при приемащи лекарството в по-високи дози (в дневна доза от 40 мг), е задължително. За да бъдат избегнати подобни странични ефекти, дозата се преценява разумно още в началото.
Ефикасност на медикамента при други видове деменция и увреждане на паметта не е установена.

Препоръките за употребата му не се отнасят до пациенти с умерено когнитивно увреждане, т.е. с изолирани нарушения на паметта, различни от симптоматиката при Алцхаймер.

На таблетки.

Нивалин таблетки са една от алтернативите на препарата, които действа като инхибитор на нервните импулси към главния мозък. Този медикамент се препоръчва при деменция от типа на Алцхаймер, аномалии на периферните нерви, предизвикващи двигателни нарушения, мускулни дистрофии, церебрална парализа.

В групата на пациентите, за които употребата на препарата е забранена, се отнасят тези с бъбречни, сърдечни и чернодробни проблеми, епилепсия и астма.

Специално внимание преди прием на медикамента следва да се обърне на пациентите в следните ситуации – наскоро претърпяна операция на простата, язвени заболявания, белодробни хронични смущения, задръжка на урина.

Препаратите, оказващи влияние върху лечебния ефект на нивалин, са от следните лекарствени групи:

 • антибиотици
 • лекарства против депресия
 • противогъбични – кетоконазол
 • циметиин
 • ритонавир
 • медикаменти за овладяване на аритмии

Антагонизиращо въздействие оказва върху ефекта на препаратите с бензохексоний и атропин.

На ампули.

На ампули нивалин намира следното приложение в медицината:

 • В неврологията – парези, увреждания на нервната система, детски паралич, миелити;
 • В анестезиологията и хирургията – отстраняване  на блокатори в нервите, лечебни процедури при парези, предизвикани след оперативна намеса;
 • Във физиотерапията – има йонофоретично приложение при заболявания, засягащи периферната нервна система;
 • В токсикологията – при натравяне с морфин и неговите производни;
 • В рентгеновата диагностика – оказва улесняващ ефект при диагностиката чрез рентген на стомаха и жлъчния мехур.

Препаратът е приложим мускулно, венозно и подкожно. Максималната еднократна доза от нивалин, прилаган като инжекция, е 10 мг. За денонощие количеството не трябва да превишава 20 мг. В началото на лечението винаги се започва с по-ниска доза, която търпи промени (увеличение или редукция) спрямо състоянието и общата поносимост към цялостното лечение. Действа като антагонист на морфин и неговите производни.

Дози, в които се прилага нивалин в инжекционна форма, са съответно:

 • От 0,25 до 1 мг – за пациенти от една до две годинки
 • От 0,5 до 5 мг – за 3-5 годишните
 • От 0,75 до 7,5 мг – за пациентите 6-8 години
 • От 1 до 10 мг – от 9 до 11 години
 • От 1,25 до 12,5 мг – от 12 до 15 години
 • Над 15 години – 12,5-20 мг
За мазане.

Нивалин се влага като съставка в домашно приготвени кремове, които имат не само предпазпазващ и защитене ефект върху кожата, но и действат обекчаващо при ставни болки. Такъв е следният крем от половин чашка разтопена свинска мас, три ампули нивалин и една течен аналгин.

При физиотерапия.

Нивалин намира приложение и при физиотерапия. В случая той се прилага чрез йонофореза. Дозата е от 2,5 до 5 мг, а честотата на тока от 1 до 2 Та. Продължителността на процедурата е десет минути. Терапията трае десет-петнадесет дни.

Процедурата се провежда единствено от обучен специалист в специализирано болнично заведение или рехабилитационен център. Методът йонофореза, чиято безопасност и ефективност, се счита за спорна, не е признат във всичко европейски стани. Специалистите от Западна Европа са настроени скептично към него. Прилага се предимно в бившите комунистически държави. Лекарите там го включват в лечение не само на ставни проблеми, но и на спина бифада и хидроцефалия при деца.

У нас физиотерапията с нивалин също е част от стандартните процедури за деца и възрастни като част от лечението на деца и възрастни. Чрез галвичен ток медикаментът се вкарва в тялото на пациента. Нивалин приложен към положителния заряд стимулира периферната нервна система. В терапията на спина бифида се използват два отрицателни и един положителен електрод.

Положителният следва да бъде поставен върху оперативния белег на гърба на детето. Отрицателните електроди обикновено се прикрепват към краката на пациента, който е възможно да бъде в изправено или легнало положение. Положителният електрод се придържа от физиотерапевта.

нивалин-300x236
Нивалин се предлага във вид на таблетки и ампули

Манипулацията не е свързана с болково усещане за пациента. Чувството може да бъде сравнено с мравучкане по тялото – това е единственото неприятно. Прилага се непосредствено преди извършването на електростимулации, за чието осъществяване не се използват медикаменти.

Курсът се извършва повторно след пауза, съвпадаща с продължителността на терапията.

При полиневропатия.

При полиневропатия нивалин също е ефективен. Заболяването, което представлява симетрично увреждане на периферните нерви, се повлиява добре от перорален и венозен прием на препарата. И тук полезният ефект е обусловен от способността му да стимулира периферната нервна система.

Отличават алкохолна и диабетна полиневропатия, които могат да бъдат овладени чрез ефективен контрол върху съответните състояния и правилно хранене.

При алцхаймер.

При алцхаймер нивалин въздейства пряко на мозъчната дейност. Препаратът е препоръчително да бъде приеман заедно с храната, приема на закуска и вечеря. Дозата на прием е 5 мг или общо 10 мг за деня. След спазването на едномесечно лечение със стриктно изпълнение на предписаната схема, възможно е завишение на дозата в двоен размер. Дозата от 20 мг продължава да се приема и след това поддържаща, като броят на приемите се запазва  – два.

Тази стъпка се предприема само според преценка на лекаря и ако клиничната картина и индивидуалната поносимост на пациента позволяват това.

При полиомиелит.

При лечението на коварния полиомиелит добри резултати дава използването на нивалин. Медикаментът е приложим вътрешно, венозно и йонофоретично. Това заболяване с паралитични прояви, е изключително стабилно в околната среда – запазва се продължително във вода, в изпражнения, толерира ниски и високи температури. Не се повлиява нито от стомашни сокове, нито от антибиотици. Веднъж попаднала бактерията през устата или носа, тя навлиза в кръвопотока и поразява нервните клетки. Некрозата на поразените клетки води до пареза. Пълна парализа настъпва при некрозата на една четвърт от клетъчната тъкан.

Полиомиелитът протича с вдигане на висока температура, главоболи, хрема, общо неразположение и ставни болки. Парализата обикновено се появява изненадващо. Тя се дължи на замяната на цереброспинаналната течност с клетъчен протеин.

При неврит.

При неврит лечебният ефект на нивалин се обяснява с удължено действие на нервно-мускулния сигнал, което медикаментът осигурява. Заболяването, засягащо периферните неври, възниква в резултат от инфекции и прекомерно мускулно натоварване.

Към заболяванията на периферната нервна система се причисляват и ишиас, плексит. Нарушената двигателна функция е общата причина за проявата на неврит. Симптоматиката от нарушена мускулна функционалност и декомпресия на крайниците, се овладява с помощта на нивалин.

При миастения гравис.

При миастения гравис, която представлява невромускулно заболяване, характеризиращо се с мускулна слабост, също се прилага лечение с нивалин. Заболяването е възможно да бъде вродено или придобито. То засяга мускулите, подложени на най-големи натоварвания и това се отразява не само на походката, но и на дъвкателните способности, които често са засегнати от миастения.

Генни мутации също е възможно да доведат до проблеми. Най-рискова е възрастта между 20 и 40 години и особено жените. В напреднала възраст и за двата пола рискът от развитие на миастения гравис става равен. Заболяването засяга и деца. Отключва се при стрес и имунен срив, когато тялото започва да произвежда клетки антитела, атакуващи собствените му клетки.

Заболяването започва с билбуларно разстройство и така наречено двойно виждане. Освен тези проблеми, пациентът е възможно да изпитва затруднения при движение (изкачване на стълби, вдигане на ръце), при говор, при преглъщане.

При детска церебрална парализа.

При детската церебрална парализа нивалин е основният медикамент, включен в терапията. За съжаление пълно излекуване е невъзможно, но е възможно състоянието да се подобри значително. Тежестта на неврологичните ефекти е възможно да бъде намалена чрез упражнения за умствената и физическата дейност. С правилното лечение е възможно болното дете да започне да живее нормален живот.

Медикаментозното лечение с нивалин помага за намаляване на припадъците и спомага за тяхното ефективно контролиране. Това мозъчно заболяване не се влошава с годините, тъй като то не е прогресивно. Свързано е с мускулна слабост и моторни изменения. Изразява се в изоставане в развитието, изкривявания на гръбначния стълб, липсата на координираност на повечето движения. Периодът за най-лесно поставяне на диагноза, съвпада с първите години след раждането. В редки случаи, когато то протича изключително тежко, диагностиката му е възможна още през третия месец.

На най-висок риск са изложени децата, с ниско тегло при раждане, както и тези със седалищно предлежание, при преждевременно родените, както и при родените по травматичен начин.

Децата с травма на главата или с мозъчен кръвоизлив също попадат в рисковата група.

Мнения за Нивалин.

Нивалин е медикамент, който трябва да бъде приема единствено по препоръка на лекар. Въпреки неговата доказа ефективност, ползите от него не винаги превишават рисковете. Мненията за медикамента от пациенти, лекували се с него, са противоречиви.

Потребителка на Бг мама споделя, че съпругът й е лекувал с нивалин болката от сериозна травма. Лечението при него е било прекратено поради тежката отпадналост, до която е довела употребата на лека.

Друга потребителка на форума също споделя своя опит с препарата. Оплакването, за което започнала да пие лекарството, е дискова херния. След приема на препарата започнала да усеща пристягане в сърдечната област. За съжаление нейната грешка от самоназначаване на нивалин допускат все повече хора.

Потребителката aha също споделя кошмарния си  опит с нивалин. Тя приемала лекарството в продължение на месец по схема, назначена от специалист. Пациентката описва този период като изключително мъчителен и сравнява състоянието си тогава буквално с лудост. Дискомфорът, изпитан от нея, засилвано и учестеното сърцебиене и стягане на сърцето. Потребителката на форума приемала медикамента по предписание на хирург след операция на дискова херния.

За физиотерапията с нивалин преобладават предимно положителни мнения. Пациентите, подложили се на тази процедура, са доволни от ефекта.

Ракия с кокичета – За какво се използва?

артрит-280x300
Домашни лекове с кокиче облекчават артрит

Комбинацията ракия с кокичета действа стимулиращо на мозъчната дейност в борбата с Алцхаймер. Лекарството, приготвено от тези два компонента, има антираково, антипаралитично и противовъзпалително действие. Освен това извлекът цери язва, старчески тремор, изтощение и дори грип, плексит и отслабнало зрение.

Как се приготвя?

Лекът с ракия и кокичета се приготвя в различни пропорции, в зависимост от заболяването, което цери.

При настинка и грип – 60 броя бели кокичета на 700 мл ракия, като срокът за настояване на тъмно е 45 дни. Прецедената течност използвайте за компреси. Нанасяйте я върху гърдите и гърба, след което се завийте добре. Веднага след изпотяване е необходимо дрехите да се сменят. Още след първата процедура, от настинката не би трябва да е останал и спомен. Ако се наложи повторете процедурата още една вечер.

При мозъчни проблеми за насърчаване на мозъчната дейност и паметта – необходими са сто кокичета и литър ракия. Продължителността на настояването е същата като в първата рецепта, но мястото на което се извършва трябва да бъде слънчево. След изтичане на срока за настояване, лекът е необходимо да бъде прецеден. От него за срок от половин месец всяка сутрин се пие по лъжичка, като предварително го подсладите със същото количество мед.

При тремор, обща отпадналост и намалено зрение – 40 наситнени кокичета ( използвайте не само цветчетата, но и листата) залейте с триста милилитра ракия. Времето за настояване в този случай е 20 дни. Дозата, в която се приема този лек, е 40 капки. Те се пият по три пъти, преди консумацията на храна.

При плексит – важи горната рецепта, но с тази разлика, че приложението е външно. Тинктурата се нанася чрез лек масаж върху болното място.

При ревматизъм и шипове – още един лек за разтривка, приготвен от 120 прецъфтели кокичета и литър силна ракия. До 40 дни извлекът се настоява като място, което е тъмно и хладно. След разтривката с този спиртен извлекът, пациентът е добре да се намаже и със следния мехлем – сто и петдесет грама свинска мас+лъжица сол, салицил и нафталин. Лъжица от този мехлем се втрива в кожата до зачервяване и мястото се превързва с вълнен шал.

При кожни възпаления – към голям буркан, пълен с ракия, се прибавят общо петдесет грама цветчета, които е необходимо да бъдат настоявани месец. С извлекът се третират възпаленията.

Универсална рецепта за приготвяне на ракия с кокичета, приложима не само външно, но и вътрешно – 40 кокичета (само цветчетата, предварително измити и оцедени от водата) на половин литър ракия. Сместа разпределете в стъклени бутилки и я настоявайте точно 30 дни на тъмно, като ежедневно разклащате съдовете с течността. Точно на 31-вия ден лекът се филтрира и разпределя в стъклени съдове.

При сърдечни проблеми – преди да започнете да настоявате сместа, прибавете към нея сто грама захар, като предварително я разтворите в малко ракия. По лъжица сутрин и вечер се приема от приготвения по този начин лек.

При язва и гастрит – по двадесет милилитра от лека (без захар) се приемат сутрин на празен стомах.

Може ли със спирт?

Перфектния компонент за приготвяне на този лек е ракията. Някои полезни вещества в растенията се разтварят единствено във вода, а други единствено в спирт. Тъй като ракията съдържа и двете (вода+спирт), тя е най-добрият компонент за приготвяне на извлека с кокиче.

Разбира се, възможно е в домашните рецепти с кокиче да бъде заместена със спирт, но само в случай, че лекът ще бъде прилаган локално.

Блатно кокиче – Свойства за лечение, какво лекува.

Видът блатно кокиче (Leucojum aestivalis) е най-ценен за нуждите на фармацевтичната индустрия. Използваното за производството на нивалин вещество галантамин се съдържа в този вид в надземната част в концентрация от половин до един процент.

Галантаминът е токсично вещество, чието предозиране води до тежки последствия. Въпреки това, в малки дози тази отрова е незаменим инструмент за овладяване на полиомиелит и церебрална парализа. Също така алкалоидите, съдържаща се в кокичета, помогне за излекуване на миастения, миопатия, радикулит и полиневрит.
Изключително ценни са противовъзпалителните, антираковите свойства на блатното кокиче. Това не означава, че в домашните лекове то не може да бъде заместено с обикновено кокиче. На височина то достига до 60 сантиметра. Красивите му цветчета се отличават от тези на останалите видове кокичета по формата и специфичните зелени петна в острата част на кошничките. Зеленото петънце е белегът, който отличава блатното кокиче от обикновеното кокиче.

Тичинките на прекрасното кокиче са предпочитани от пчелите, които често „посещават“ снежно белите кошнички. Цели 12 вида многогодишни представляват семейството на блатното кокиче. Заради очарованието си това цвете е изключително търсено от любителите градинари като декоративен вид. Много от тях дори дори не подозират за ползите, които предлага скромното на вид кокиче.

Тибетските лечители от векове разчитат на прах от листата на кокиче в битката с различни видове рак, неврастения, безсъние и сърдечни проблеми.

При менструални смущения и болни бъбреци, кожни възпаления, гъбични инфекции, болки в ставите и бронхиални проблеми, кокичето е незаменимо. Ето и как да го използвате, за да извлечете полза за здравето си от него.
Бъбречни възпаления и инфекции на пикочния мехур – 10 грама растителна маса ( цвят и листа), киснете с чаша вряща вода 20 минути на водна баня. За час изпийте лека на три пъти.

блатно-кокиче
Блатното кокиче е същински лекар

Радикулит и множествена склероза – в блендер се смилат чаша грудки и след това се разбъркват до гладка паста с 5 чаши козе масло.Съставките се смесват на слаб огън. Използвайте този мехлем за разтриване на гърба, ежедневно, преди сън.

Краста, циреи, рани и гъбични инфекции по кожатата – втривайте спиртен извлек в кожата.

Гъбички по краката – дванадесет часа киснете пресни листа и цветове във вода и след това използвайте течността за баня на краката.

Болки в ставите – 15-минутен компрес с отвара от цвят и лист на растението. Времето за престой не бива да бъде превишавано, тъй като са възможни изгаряния по кожата.

При белодробна туберкулоза, пневмония, бронхит, астма, магарешка кашлица – общо по 45 мл отварка от цветчетата, приема трикратно.

При стомашни болки, дизентерия, чревни колики, морбили, чернодробни проблеми, ревматизъм, ишиас, подагра – дозировката и начинът на прием са същите, както по-горе.

При пиелонефрит, проблеми с бъбреците, неконтролирано отделяне на урина, инфекции на пикочните пътища – отвара от изсушени листа и цветя – десет грама се изсипват в 0,3л вряща вода и се настоява на водна баня за двадесет минути. Дозата е трикратно по 5 мл. В същите пропорции се приготвя и отварата от свежи цветчета за заболяванията по-горе.
Противопоказания за приложението на тези лекове съществува за пациенти с бронхиална астма, ангина пекторис, както и тези с епилепсия, с хиперкинеза и остри чревни колики. Възможно е лековете с блатно кокиче да доведат до учестено дишане, понижаване на адреналиновата секреция и налягането.

Внимавайте при лечението с това цвете, тъй като всяко превишение на дозата може да се окаже опасно. Започването на терапевтичен курс с домашни лекове с растението, предварително трябва да бъде обсъдено със специалист.

Къде се бере и кога?

Уханното блатно кокиче радва с уханието и очарованието на цветовете си през периода април-май. Това е периодът на неговия цъфтеж. Растението ще откриете покрай реките, по влажните поля и сенчести места. У нас районите, където видът расте, са Бургаско, Сливенско и Ямболско. Там се отглежда и като растение в градините.

Може ли да се купи, откъде, цена.

Луковица блатно кокиче е възможно да закупите от gradina.zamakabg.com, където цената на един брой луковица е 4 лв. Луковици може да са закупите и от sortovisemena.bg, както и от повечето добре заредени магазини за сортови семена.

Засаждане и отглеждане.

Както и името на този растителен вид показва, той изисква изключителна влажност на почвата. Това лековито цвете се чувства добре на сенчесто или полусенчесто място, върху почва, изобилстваща от полезни вещества. Тъй като всяка година от растението прокарват нови луковици, е добре през 4 години луковиците да се разреждат. В противен случай, растението отслабва и има по-малко цветове. Дълбочината, на която луковиците се поставят в почвата е около осем, най-много до десет сантиметра. Разстоянието между отделните луковици е добре да бъде между 15 и 20 сантиметра.

Възможно е и размножаване чрез семенца, но в този случай, цветето започва да цъфти три-четири години след засаждането на семенцата. Времето за засаждане на луковите съвпада с началото на есенния сезон.

При артрит и за стави.

При артрит и болни стави облекчаващо действа алкохолната настойка от цветовете на кокиче, прилагана локално. По-горе вече Ви предложихме рецепта за ставни проблеми, както и универсална такава, по която се прави тинктура за локален и вътрешен прием.

Настойката връща ставната подвижност и едновременно с това релаксира мускулите.

При артрит и други ставни проблеми помагат и компресите с настойка от газ и кокиче. Броят на необходимите за този лек цветчета е 40, а количеството газ – литър. Киснете цветовете в газта поне седмица, за да се извлекат всички полезни вещества от тях в газта.

Тинктура от следните растения също е незаменима при атрит и вскякакви ставни проблеми – глухарче, люляк и кокиче. Напълнете един буркан с тези три компонента (може да ги използвате поотделно, но още по-силно е действието им, когато ги комбинирате). Долейте водка в съда и настоявайте цветчетата две седмици. Със затоплената тинктура правете масажи и приемайте трикратно между осем и десет капки.

Компрес върху засегнатото място с кашичка, приготвени от свежи листа на кокичета, също облекчава мигновено. Счуканите листа трябва да престоят с марля върху кожата за не повече от четвърт час. По-продължителната компресия трябва да се избягва, тъй като лекът е възможно да причини кожни изгаряния.

При рак в онкологията.

При рак фитотерапевтите препоръчват да се приема ежедневно по чаена лъжичка тинктура от кокичета, разредена със същото количество мед. Курсът е с продължителност общо петнадесет дни, а точната рецепта за приготвяне на настойката е сто кокичета на литър ракия, които се настояват на слънчево място за 40 дни.

Универсален медикамент, който да едновременно да унищожи раковите клетки и да опази здравите клетки непокътнати, за съжаление не съществува. Всички антиракови медикаменти подхождат агресивно към клетките в тялото независимо дали те са поразени от рак или са абсолютно здрави. Затова при избора на лек следва да се подходи внимателно.

За тинктурата от клубени на кокиче се твърди точно това – елиминира съществуващите раковите клетки и спира клетъчния растеж на нови. Действието на галантамина се сравнява с това на отрова от гъби. Алкалоидът е способен до някаква степен временно да отслаби дейността на туморните клетки. Това е абсолютно недостатъчно, за да се защити тялото от рак. Раковите клетки „използват“ отровата и благодарение на нея растат по-бързо, категорична е д-р Новикова, която описва подробно всичко това в книгата си „Cancer“.
Галантамин влияние негативно върху психиката и няма аналгетичен ефект и действието му може да бъде сравнено с отровата на гъби. Според руската лекарка той оказва вредно въздействие върху пациентите с рак. Алкалоидът повишава секрецията на храносмилателните жлези и това води до изкуствено повишава апетита. Подобна ситуация е изключително вредна и опасна за пациенти с рак.

Въз основа на изложеното по-горе, ние трябва да направим естествен извод: за лечение на рак и мухоморка тинктура кокиче невъзможно.

При бременност.

Тъй като кокичето стимулира маточната дейност, не е препоръчително да бъде приемано вътрешно по време на бременност. Използва се за насърчаване на родилния процес.

Против паразити.

Невероятното кокиче предлага лек и срещу паразити. Рецептата, която ще Ви предложим, е приложима за лечение и на деца. Лъжичка от сушеното растение се запарва в чаша вряла вода и се филтрира след изстиване. По четвърт малка лъжичка се дава на детето четири пъти на ден. Количеството в никакъв случай не трябва да бъде превишавано.

При мастопатия.

При мастопатия се фитотерапевтите препоръчват комресиране с настойка от блатно кокиче и бяла лилия (цветове). Един половин литров буркан се пълни до половината с двете цветя и се долива алкохол до достигане на горния ръб на съда. Запечатайте го и настоявайте за срок от 17-20 дни. Превръзка от бинт и памук се прикрепва към гърдите и се задържа там, докато засъхне напълно. Редовно подменяйте компресите. Лекът се препоръчва и при ракови образувания на гърдите.

Възможно е компресите да се правят единствено със спиртна настойка от кокиче. Но по-ефективни са, когато пролетното цвете се комбинира с цветове от лилия. Вътрешният прием на тинктурата също повлиява положително при мастопатия.

Надяваме се, че сме били от полза за Вас и сте научили нещо ново и ценно от този материал. Ако сме били от полза за Вас, споделете материала в мрежите, за да достигне тази информация до по-широка аудитория.

Ако знаете друг лек с кокиче или просто желаете да споделите опита си с нивалин, не се колебайте да го направите, оставяйки коментар под статията. Благодарим Ви, че сте наш читател и споделяте материалите ни!

6 мнения за “Лечение с Нивалин и лекове от блатно кокиче. Схема, мнения, приложение”

 1. След 15 дневното ползване на по 1 чаена лъжичка от ракиената настойка със 100 кокичета, кога това може пак да се приложи, при положение, че става дума само за стимулиране на паметта, без болестни отклонения?
  Благодаря предварително!

  Отговор
 2. МНОГО ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА МЕН!!!ОСТАВА ДА НАМЕРЯ ПО –ГОЛЯМО КОЛИЧЕСТВО И ОТ ДВАТА ВИДА КОКИЧЕТА !!!ИМАМ В ГРАДИНКАТА НО СА МАЛКО МИНАЛАТА ГОД.ГИ ПОСЯХ !!!РАКИЯ НА СЕЛО ИМАМЕ И СЕ НАДЯВАМ ДА СЕ ПРЕБОРЯ С ПОЛЕДИЦИТЕ ОТ ДИСКОВИТЕ ХЕРНИИ :ОТ С3-С7 И ПО ЦЕЛИЯГ ГРЪБНАК ,ДОЛУ СА НА L4-L5;L5-S1!!!!НАДЯВАМ СЕ ДА ИМАМ ПОНЕ МАЛКО ПОДОБРЕНИЕ!!!ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ И СЪС СРАВНИТЕЛНО ПРИЯТНИ СЪСТАВКИ–!!!ЖЕЛАЯ НА ЦЕЛИЯТ ЕКИП НА СПИСАНИЕТО ЗДРАВЕ И УСПЕХ!!!ДА НИ ПОМАГАТЕ С РЕЦЕПТИ ОТ ПРИРОДАТА,КОЯТО Е ДАР ОТ БОГА!!!БЛАГОДАРЯ ВИ!!!

  Отговор
 3. ПРОДАВА ЛИ СЕ ГОТОВА ТИНКТУРА/НАСТОЙКА ОТ КОКИЧЕТА В МАГАЗИНИ НА ЛЕЧИТЕЛыБИЛКОВИ МАГАЗИНИ??

  Отговор
 4. Може да ползвате екстракта за разтриване, масаж и при физическо и умствено натоварване. Купувам от екстракта,ако имате за продаване

  Отговор
 5. Проявявам интерес към рецепта -кукичета настойка с ракия Моля ако е възможно подробности И ОЩЕ ако не съм в съктояние да се снабдя с кокичета за да осъществя рецептата за лечение ВЪЗМОЖНО ЛИ Е да ми се препоръча да ползвам НИВАЛИН/ Трудно подвижна съм и немога да посещавам физиотерапия сама.На физиотерапия прилагаха Нивалин на ампуле(мога ли в домашни условия да практикувам – за стъпълото на единия крак който ми е проблем и заради който немога свободно да се движа. Ако има и друг лек,приемам съвет,препоръка.Благодаря предварително.

  Отговор

Вашият коментар