Черен оман е незаменима билка, използва се при 1001 болести

Photo of author

Author name

Черният оман е една от незаменимите билки, с които природата щедро ни дарява.

Билката расте по мокрите поляни и полските синори, във влажни ями и край води. Често се среща да цъфти по огради и сметища през лятото.

Листата на черния оман са грапави и много остри по краищата. Тъмнокафяв до черен е многогодишният корен отвън, а отвътре е бял до жълтеникав. Той е с дебелина на човешки палец, а като се нареже е много слузест и мазен на пипане.

Черният оман е дълбоко кореноплодно растение, чийто корени се изкореняват през пролетта и есента. За целта се подхващат отдолу с остра лопата.

Прясната билка се събира преди цъфтежа и по време на цъфтежа.

Билката има множество лечебни свойства, сред които се нареждат стимулирането на растежа на клетките, ускоряване на заздравителните процеси в тъканите, противовъзпалително действие и хипотензивна активност.

Оманът се използва и за лечение на труднозарастващи рани, при гастрит и язва на стомаха и дванадесетопръстника, възпаление на костите и наранявания и кръвоизливи.

Българската народна медицина препоръчва корените на черния оман да се използват при кашлица, ларингит, бронхит, туберколоза в червата, кръвоизливи от носа, повръщане на кръв, продължителна менструация, размекване на костите и колит.

Външно се използва за налагането на лапи при подагра, ревматизъм, язви от разширени вени, навяхване, бани при кожни обриви и рани от изгаряния, за жабурене (на всеки час) при разклатени зъби, рани в устата, за гаргара при гърлобол, за лапи при уплътнявания в гърдите на кърмачките, при натъртване.Черен оман - 03 cheren-oman2

Листата на черния оман се попарват и се налагат като топла каша върху схванати крайници. Лапите помагат и при болки, предизвикани от пренатоварване, изкълчване, навяхване или апоплектичен удар, разширени вени, ревматични мускулни удебеления, подагрени израстъци, тумори, тилни болки.

За вътрешно приложение се слага 1 лъжица от билката в 500 мл вода и се оставя да ври 10 минути. Пие се по 100 мл преди хранене, 4 пъти дневно.

Чаят от корени на черен оман се приготвя като 2 чаени лъжици с нарязани на ситно корени се накисват в 250 мл.студена вода и се оставят да пренощуват. На сутринта леко се подгряват и се прецеждат. Пие се на глътки.

Лечение на подагра със сода бикарбонат: за пиене, компреси, бани и клизма. Рецепти

Вашият коментар