Кой е най-добрия кордицепс? Мнения, противопоказания, ползи, цена

Photo of author

Author name

Какви ползи има от китайска гъба кордицепс? И кой е най-добрият Cordyceps. Мнения и противопоказания на Кордицепс Макс. Цена и колко време може да се пие?

Нека да започнем с най-главното, което се търси от хората, после ще влезем във важни подробности, които трябва да се имат предвид:

Мнения за най-добрия кордицепс, китайска гъба

Лекарствените гъби са познати, но не широко ползвани у нас. Във форумите намираме единични реални мнения от проведена фунготерапия. Потребителка на БГ-мама описва как се е справила с тежък бронхит и висока температура само с помощта на кордицепс и бахови капки. Гъбата се  коментира като помощ при рак и след химио и лъчетерапия.

Запозната с кордицепс заявява, че малко добавки имат необходимата концентрация. „Изпробвах 4 – 5 вида американски кордицепс и се отчаях какви са боклуци“, четем в БГ-мама. Потребителка твърди, че изгодните капсули на ТНТ всъщност са разредени и излизат по-скъпо от скъпите.

За съжаление на бъдещите купувачи, не се вижда кои конкретни продукти са похвалени и кои – критикувани. Масово в дискусиите не се изписва име, а се дава линк към търговец, който след  изчерпване на стоката е премахнат.
Кордицепс 01

ВАЖНО: Вижте още мнения за кордицепс, напишете и своя обективен отзив или задайте въпрос ТУК, в нашия форум с коментари!

Гъбите от рода Cordyceps и Ophiocordyceps растат навсякъде в тропическите и субтропическите гори, по-малко в умерения пояс. Те поразяват насекомите, например мравките, и ги превръщат в зомби. Гъбите управляват нервната система на своите жертви, за да ги накарат да разпространяват техните спори. Звучи страховито, но те не са опасни за хората.

Марки капсули кордицепс
Марка / производител Концентрация в единица
MUSHROOM WISDOM 200 мг
SPN 250 мг
DXN 450 мг
NATURES WAY 500 мг
Пюрвитал 500 мг
Риъли Хелти 500 мг
ZeinPharma 500 мг
DOUBLE WOOD 1000 мг

Ползи от кордицепс

Кордицепс е гъба, отдавна открита от китайската медицина. Основните му въздействия са антиоксидантно, имуностимулиращо и противовъзпалително.

 • За белите дробове, за тонус. Китайците използват гъбата за успокояване на белия дроб при преумора и респираторни патологии. Профилактира бронхит, пневмосии, астма, туберкулоза.
 • При фиброза. Изпитание от 2012 г. доказва, че кордицепс частично спира преобразуването на белодробна тъкан в съединителна. Това подобрява дишането. В профилактичен и в терапевтичен режим кордицепин намалява инфилтрацията на възпалителни клетки, отлагането на фибробласти и колаген и изработката на цитокини.
 • За имунитет, против вируси. Има имуностимулиращ ефект, повишава защитните сили срещу вирусно нападение. Но внимание, това прави гъбата неприложима при автоимунни патологии.
Кордицепс 03
Гъба – убиец за насекоми

 • Като антиоксидант. Полифеноли и флавоноиди от състава на гъбата показва поглъщаща способност спрямо окислители и така защитава от свободни радикали. Това качество лекува и предотвратява хиперлипидемия и високо ниво на мазнини в кръвта;
 • За бъбреци и намаляване на креатинин. В азиатските страни кордицепс се ползва като противовъзпалително при бъбречни патологии, недостатъчност на функциите и за снижаване на серумния креатинин. През 2011 г гъбата е приложена при алотрансплантационна нефропатия. След 6 месеца са отчетени подобрени бъбречни функции при 59%, стабилизиране на 26% и влошаване на останалия дял;
 • Може да унищожава туморни клетки. Потиска деленето на ракови клетки в организма – това е установено през 1950 г. Взависимост от концентрацията оказва непосредствено влияние или потиска вредоносните протеини. Фактически ликвидира способността на раковите клетки да оцелеят;
 • Да намали загубата на костна маса. Този ефект се наблюдава при онкоболни.
 • Намалява триглицериди, холестерол. Положително въздейства на липидните съставки на кръвта, като намалява нископлътностния холестерол и триглицеридите и повишава полезната фракция;
 • Стабилизира сърдечния ритъм. Кордицепс притежава потенциал на средство за укрепване на сърцето. Намалявайки холестерола и триглицеридите, намалява риска от сърдечни патологии, свързани с отлагането на холестерол.

Противопоказания на кордицепс

 • Автоимунни заболявания;
 • Епилепсия;
 • Бременност и периода на кърмене;
 • Детска възраст до 5 години.

Гъбата се счита за безопасна при краткосрочно използване.

Потенциалните негативи са разстройство на стомаха, гадене, диария и суха уста. Като правило, те отшумяват с прекратяване на приема. За сериозни странични явления не се съобщава, но се допуска алергичен отпор.

Най-добрия кордицепс, особености, цена

Гъбата се преработва и продава екстрахирана в две форми – на капсула и на прах.

Кордицепс Макс на Витаголд

Кордицепс Макс съчетава силата на кордицепс с още 5 лечебни гъби, витамин С, цинк и селен.

Cordyceps 01 Max

Производителят адресира капсулите към ддравето на дихателните органи, за имунитет и против вируси. Количеството кордицепс в една капсула е 372 мг.

В опаковката има 30 капсули, разчетени за 1/2 месец (дозировка от 2 капсули дневно). Към момента тече промоция, при която срещу цена за 1 флакон 20.80 лв се получават 2 флакона (за 1 месец).

Кордицепс Плюс от“Грийн мастер“

Добавката е на марката Doctor Nature. Афишира се като природен антибиотик при дихателни патологии.

В една капсула е вложен 555 мг екстракт, като 350 мг са от кордицепс, а останалите от медицински гъби като рейши, шийтаке, майтаке, агарикус и др. Има още селен, цинк и вит. С.

Cordyceps 02 Plus

Дозировката от Doctor Nature е 2 Х 1 в профилактичен режим и 2 Х 5 при текущо заболяване. Препоръчително е да се започне при първи симптоми на грип или простуда, като максимумът е 10 капсули за ден. Цена 85.40 лв.

Cordyceps, 500 mg, 60 таблетки, Haya Labs

Капсулите на Хая Лабс предлагат чист кордицепс без добавки в доза от 120 мг. Препоръчва се доза от 1 капсула дневно. Опаковката стига за 2 месеца – 29 лв.

Cordyceps 03 Tabletki Haya

Tiens Кордицепс на Тянши

За издръжливост, за подмладяване и против умора – така Tiens презентира своите капсули. Общото количество на съставките в единична доза е 595 мг, но в тях се включват 7 витамина, 16 киселини, 5 минурала и др. компоненти. Делът на кордицепс не е посочен.

 • Дозировката е 1 – 3 Х 2 капсули. Опаковката е 100 бройки за 109 лв.

Cordyceps 04 Tiens

Кордицепс Синенсис „Здраве от Изтока“ и Комплекс (течен)

ТНТ 21 Здраве от Изтока е българска марка, която предлага гъбата самостоятелно на капсули и като течен екстракт.

 • Капсулите са 90 Х 500 мг за цена от 16.70 лв. Като съдържание е посочен единствено екстракт от мицел и помощно вещество. Дозата е 3 Х 2 – 3 броя. Флаконът от 90 бройки покрива 10 – 15 дни.
 • Течният екстракт е най-евтиният продукт с кордицепс. 10 ампули струват 5.51 лв в аптеки Гален. Съдържа извлеци от кордицепс, корен астрагал и продове шизандра, без да се посочва концентрация. Препоръчителната доза е 1 – 2 ампули дневно.

Cordyceps 05 Zdrave Ot Iztoka

Кордицепс от „Лечител“

Сайтът Лечител продава кордицепс от BioAtlantic, Франция на 22 лв. Единична капсула съдържа 200 мг прах от гъбата и 50 мг екстракт от нея.

 • Дозировката е 3 Х 2, поради което флакон от 60 капсули е разчетен за 10 дни.

Cordyceps 06 Lechitel

Кордицепс на прах

Гъбата се пресушава на минимална температура и се смила на фин прах. Такъв прах се слага в капсули или се продава в пакети.

Цената на насипната гъба е от порядъка на 300 – 700 лв. 100 г пакет на Фармалайф струва 76,89 лв, 250 г за 98.45 лв, био прах от Зоя – 60 г – 18.15 лв, продукт от Тибет – 45.30 лв за 100 г.

Cordyceps 07 Na Prah

Колко време може да се пие кордицепс?

Не съществуват универсални препоръки за подбора на доза и курс на терапия. Дозировката и продължителността значително варира при изследванията, посветени на кордицепс. Например при изучаване на спортни резултати са използвани дози от 1 г до 4.5 г на ден за период от 10 – 20 дни. В изследвания върху мишки дозировката варира от 3 до 10 г на кг тегло.

Правилото е: приемайте дозата, указана на етикета, за период, посочен от лекуващия ви специалист. Прекратете приема и се консултирайте при възникване на необичайни симптоми.

Вижте и ТОВА: Къде да намерим добър разсадник за шизандра? Цена на разсад от китайски лимонник. Схема за прием на тинктура и чай. От Хербалайф.

2 мнения за “Кой е най-добрия кордицепс? Мнения, противопоказания, ползи, цена”

 1. Имам положителен опит с кордицепс. Пих за бъбреци и умора, въпреки отрицателното мнение на лекари. При мен много от симптомите изчезнаха и си подобрих съня.

  Отговор

Вашият коментар