Домашно лечение при често уриниране. Какво да пия?

Photo of author

Author name

Какво да пия? Домашно лечение и природни средства при често уриниране. Лекарства, терапии и упражнения.

Честото уриниране може да бъде неприятен и смущаващ проблем, който значително да наруши качеството на живот. За щастие съществуват редица домашни и природни средства, които могат да помогнат за облекчаване на симптомите и намаляване на честотата на уринирането.

Промени в начина на живот и хранителния режим

Един от най-важните аспекти в контролирането на често уриниране е внимателното управление на приема на течности. Макар че е важно да се поддържа добра хидратация, прекомерният прием на течности, особено преди лягане, може да влоши проблема. Добре е да се избягват напитки, съдържащи кофеин и алкохол, тъй като те имат диуретичен ефект и дразнят пикочния мехур. Вместо това може да се пие вода на малки глътки през целия ден.

Храненето също играе важна роля. Препоръчително е да се намали консумацията на пикантни храни, цитрусови плодове и домати, тъй като те могат да дразнят пикочния мехур. Увеличаването на приема на фибри чрез консумация на повече плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни може да помогне за предотвратяване на запек, който също може да допринесе за често уриниране.

Билкови и природни средства

Редица билки и природни продукти се използват традиционно за облекчаване на симптомите на често уриниране. Сред най-популярните е червената боровинка, която се смята, че помага за предотвратяване на инфекции на пикочните пътища. Може да се консумира като сок или под формата на капсули.

Chesto Urinirane 03

Вижте и ТОВА: Как се ползва Кордицепс за домашно лечение на често уриниране и други ползи от гъбата.

Друга полезна билка е магданозът, който има леко диуретично действие и може да помогне за прочистване на пикочните пътища. Чаят от коприва също се използва често, тъй като има противовъзпалително действие и може да облекчи дразненето на пикочния мехур.

Тиквените семки са богати на цинк и други хранителни вещества, които подпомагат здравето на простатата и пикочния мехур. Те могат да се консумират сурови или под формата на масло.

Упражнения за укрепване на тазовото дъно

Упражненията за тазовото дъно, известни още като упражнения на Кегел, са изключително ефективни за подобряване на контрола над пикочния мехур. Тези упражнения укрепват мускулите, които поддържат пикочния мехур, матката и други органи в тазовата област.

За да изпълните упражненията на Кегел, трябва да стиснете мускулите на тазовото дъно, все едно се опитвате да спрете уринирането. Задръжте за 5-10 секунди и след това отпуснете. Повторете 10-15 пъти, няколко пъти на ден. С течение на времето тези упражнения могат значително да подобрят контрола над пикочния мехур и да намалят честотата на уринирането.

Техники за тренировка на пикочния мехур

Тренировката на пикочния мехур е друга ефективна техника за намаляване на честото уриниране. Тя включва постепенно увеличаване на интервалите между посещенията в тоалетната. Започнете с уриниране на всеки час, независимо дали чувствате нужда или не. Постепенно увеличавайте интервала с 15 минути, докато достигнете до уриниране на всеки 3-4 часа.

Важно е също така да се научите да контролирате внезапните позиви за уриниране. Когато усетите силен позив, опитайте се да го потиснете чрез дълбоко дишане и отвличане на вниманието. С практика ще можете да увеличите времето, през което можете да задържате урината.

Медикаментозно лечение с лекарства

Когато домашните и природни средства не са достатъчни, лекарите могат да предпишат различни медикаменти за контрол на често уриниране. Най-често използваните са антихолинергичните средства като оксибутинин (лекарството Дриптан), Толтеродин и Солифенацин. Тези лекарства действат чрез отпускане на мускулите на пикочния мехур и намаляване на честотата на контракциите.

За лечение на хиперактивен пикочен мехур може да се използва и мирабегрон (лекарството Бетмига), който действа по различен механизъм от антихолинергичните средства. При мъже с увеличена простата, която причинява често уриниране, могат да се предпишат алфа-блокери или 5-алфа редуктазни инхибитори.

При наличие на инфекция на пикочните пътища, която е честа причина за често уриниране, особено при жени, се предписват антибиотици. Важно е да се завърши пълният курс на антибиотичното лечение, дори ако симптомите отшумят по-рано.

Справяне с хиперактивен пикочен мехур

Хиперактивният пикочен мехур е състояние, характеризиращо се с чести и неконтролируеми позиви за уриниране. Освен гореспоменатите техники, за справяне с това състояние може да се приложи и електрическа стимулация на нервите. Тази процедура включва прилагане на слаби електрически импулси към нервите, контролиращи пикочния мехур, което може да помогне за регулиране на неговата функция.

Друг метод е Биофийдбек терапията, при която се използват сензори за измерване на мускулната активност в тазовото дъно. Тази информация се визуализира на екран, което помага на пациента да се научи по-добре да контролира тези мускули.

В заключение, честото уриниране може да бъде неприятен проблем, но съществуват множество начини за неговото облекчаване – от прости промени в начина на живот до по-сложни медицински процедури. Важно е да се консултирате с лекар, за да се определи най-подходящото лечение за вашия конкретен случай. С правилния подход и търпение, повечето хора могат да постигнат значително подобрение в контрола над пикочния си мехур и качеството на живот.

Chesto Urinirane 02

Непременно погледнете и ТУК: Домашно лечение на често уриниране с Шизандра и прочие приложения на магическата билка.

Вашият коментар