Заливка за мусака. 5+ рецепти. Идеи

Photo of author

Author name

Как се прави заливка за мусака с кисело мляко и с прясно мляко. Класическа заливка за мусака и пухкава. Най-добрите рецепти и идеи

Мусака се готви на тенджера или на фурна. В първия случай се прави по-течен сос и няма заливка или заливката се разбърква в общата консистенция. Това е непопулярна рецепта, защото мнозина смятат, че ключът на мусаката е в заливката. Тя обогатява вкуса и „стяга“ порцията в традиционен квадрат.

Видове заливка
Различителна особеност Характерност
С кисело мляко класически подход, придава се възкисел вкус
С прясно мляко получава се по-неутрална заливка като вкус и аромат
Без мляко няма такава възможност; от рецептата може всичко да се спести, но не и млякото
Без яйца слага се сода за компенсация
със Сос бешамел изпълнение със и без кашкавал

По-нататък ще цитираме конкретни грамажи на отделните съставки. Това е с цел да демонстрираме съотношението. Общото количество зависи и се изменя според големината на тавата.

Заливка за мусака с кисело мляко

Застройка за мусака 01
Най-добре се получава с пресни яйца
 • Необходими съставки: за 1 вложено яйце се дозират 160 грама кис. мляко и непълна лъжица брашно. Традиционни подправки – сол и чер пипер.
 • Обичаен грамаж за стандартна таза: 3 яйца.
 • Технология: разбиваме яйцата с подправките, после е млякото. Цели се хомогенност. Накрая е брашното – пресято, да няма бучки. Добавя се с бъркане много постепенно. Излива се върху готовото ястие и се пече 5 – 7 минути.

Варианти на подправка:

 1. Чесън – 3 скилидки, да се пресоват. Слагат се с млякото. Придава пикантност и аромат, ястието върви с таратор;
 2. Копър – 2 с. л. пресни стръкове, нарязани без стъблата. Добавя се в готовата заливка. Придава автентичен аромат, също върви с таратор;
 3. Спанак – 150 грама пресен, измит и наситнен. Добавя се като копъра накрая. Придава плътност и хранителност на порцията.

Zalivka Za Musaka 02

Още нещо интересно ТУК: Къде има добри разсадници на шизандра? Цена на разсад. Готови добавки и тинктури. Ползи от чай и рецепти.

Заливка за мусака с прясно мляко

Използването на прясно вместо кисело изисква повече брашно. Ако приготвяме с кисело, дозираме ¾ с. л. за всяко яйце. Ако приготвяме с прясно, слагаме по 1 с. л. и то с връх. Друга особеност е влагането на олио или кр. масло.

Рецепта със запържване

 • Необходими съставки за 1 яйце: 250 мл прясно мляко, 50 мл олио (кр. масло), 50 г брашно, сол;
 • Технология: брашното се запържва в мазнината и при максимална загрятост постепенно се налива млякото (при бъркане). Овкусява се и се бърка докато се отдели от стените. Дърпаме и леко охлаждаме. С бъркане добавяме яйцата. Поливаме и въвеждаме в силната фурна. След като се зачерви, намаляваме градусите.
 • Обичайно количество за стандартна тава – 2 яйца.

Варианти на заливката

 • Мазнина – олио, краве масло (по 50 г на 1 яйце);
 • Подправки – сол, чер пипер.

Рецепта без запържване

 • Компоненти: същите;
 • Технология: първо разбиваме яйцата, добавяме брашното и бъркаме до гладкост. Отделно загряваме млякото и маслото в тенджера, без да засилваме котлона. Не чакаме да кипне, когато наливаме разбитите яйца с брашното, не спираме да бъркаме. Подправяме и бъркаме до сгъстяване. Целим постигане на кремообразна консистенция.
 • Изпичане: тази заливка изисква по-дълго изпичане. Залейте 15 минути преди готовността на ястието (при ненапълно сварени картофи).

ВАЖНО: Вижте още идеи и рецепти за заливка на мусака, оставете и своите препоръки или попитайте ТУК, в нашия готварски форум с коментари!

Пухкава заливка за мусака (застройка)

Елементът на въздушност и лекота се постига със сода бикарбонат. В която и от горните рецепти да добавим 1 чайна лъжичка сода, се получава по-пухкава смес. Содата надига допълнително. Единствената тънкост е хубавото й разбъркване в общата смес, иначе ще надигне неравномерно.

Внимание! Содата се добавя в киселото мляко.

Застройка за мусака 02
Нестандартни продукти за заливане на ястия
 • Технология: разбъркваме млякото и содата до шупване. Добавяме ги към разбитите яйца. Следват брашното и подправките. Бъркане до хомогенност и изливане. Пече се до златист загар.

Класическа заливка за мусака и некласическа

Класическата рецепта комбинира някакво мляко с яйца. Въпрос на личен вкус е слагането на брашно, сода, подправки.

Некласическата рецепта използва кашкавал/ извара за запичането.

 • Мусаката с кашкавал е по-доброто, става уникално вкусна. Кашкавалът идеално си партнира с каймата и картофите. Освен това придава апетитна и хрупкава коричка, непостижима за класическата заливка.
 • Мусаката с извара е диетична, тя подхожда за хора, броящи калориите си. Изварата (може и сирене) добре си партнира с картофите. Получава се по-богато ястие.

Некласическа заливка с кашкавал

 • Нужни съставки за 1 яйце: 160 мл прясно мляко, 35- 40 г кашкавал, 1 с. л. брашно, 20 г краве масло, сол, чер пипер;
 • Технология: приготвя се заливка по традиционна рецепта (виж по-горе). Накрая след финалното сгъстяване се добавя настърганият кашкавал. Запича се до порозовяване.

Некласическа заливка с извара

 • Нужни съставки за 1 яйце: 250 мл прясно мляко, 50 г извара, 1 с. л. брашно, 25 г краве масло, сол, чер пипер;
 • Технология: приготвяне класическа заливка, в чийто финален етап прибавяме натрошена извара
Заливка за мусака без яйца

Ако не консумирате яйца, има рецепта и за вас.

 • Нужни компоненти: 400 г кис. мляко, 4 с. л. брашно, 1 ч. л. сода;
 • Технология: разбъркваме содата в киселото мляко, оставяме 3 мин хубаво да шупне. Слагаме брашното, разбъркваме до хомогенност и изливаме върху ястието.
Заливка за мусака без брашно

И такъв вариант е наличен, макар че заливката става по-тънка и не така плътна. Ще компенсираме със сода, за да се вдигне допълнително.

 • Компоненти за 1 яйце: 100 г мляко, 1 щипка сода, сол;
 • Технология: разбиваме яйцата, сипваме млякото и накрая солта и содата. Заливаме и допичаме 10 – 15 мин.

Как се прави заливка за мусака с кисело мляко и с прясно мляко. Класическа заливка за мусака и пухкава. Най-добрите рецепти и идеи.

Вижте и ТОВА: Колко време може да се пие Кордицепс? Мнения и противопоказания. Цена и ползи. Течен кордицепс.

Заливка за гръцка мусака

Гръцката мусака става идеално с българска заливка, но оригиналът е със сос бешамел.

Заливка с бешамел без кашкавал

Необходими компоненти за 1 жълтък (прави се само с жълтъци): 1 с. л. брашно, 25 г масло, 150 мл мляко (задължително прясно);

 • Технология: запържва се брашното в маслото, налива се млякото и се вари на съвсем слаба степен при бъркане без прекъсване. Сосът се дърпа от плочата и тогава се наливат разбитите жълтъци. Полива се мусаката още докато е сурова (а не накрая). Пече се около 1 час.

Заливка с бешамел с кашкавал

Необходими компоненти: горната рецепта + около 200 г кашкавал на 1 жълтък;

 • Технология: кашкавалът в настърган вид се поръсва върху залятата мусака. Може още в началото, а може и  около 20 минути преди готовност (пече се на 180°С).

Видео рецепта за заливка с много брашно и сода.

Вашият коментар