Ракия за гъбички

Photo of author

Author name

Как се ползва ракия за гъбички? Ето един обобщен отговор на въпросите ти за лечение на гъбички по кожата и ноктите с натурални средства като ракия, спирт, лимон и аспирин, както и информация за най-силните лекарства за гъбички по ноктите:

Лечение на гъбички с ракия и спирт

Ракията и спиртът са добре известни народни средства за борба с гъбичките по кожата и ноктите. Високото съдържание на алкохол в тях има доказан фунгициден (противогъбичен) ефект. За да се излекувате от гъбички по кожата с ракия, тя трябва да се прилага локално – потопете стерилна марля или памук в ракия и тупкайте засегнатото място 2-3 пъти на ден за няколко седмици. Можете да използвате чиста ракия или да я разредите с малко вода в съотношение 70% ракия към 30% вода.

Ако ви е неудобно да слагате мокра марля, можете вместо това да използвате и чист етилов или изопропилов спирт (етанол или изопропанол) със същия ефект. 70-90% концентрация на спирта е най-подходяща. Просто напоявайте памук или тампон със спирт и тупкайте засегнатия участък 2-3 пъти дневно. По-ниска концентрация на спирта може да се окаже неефективна, а използването на абсолютен 100% спирт може да изсуши и да дразни кожата.

Освен локално третиране, някои хора препоръчват и пиене на малки количества ракия преди лягане, за цялостно засилване на имунитета. Разбира се, това не трябва да се прекалява и важи само за възрастни хора без противопоказания за употреба на алкохол.

Лимоново лечение

Rakiya Za Gabichki 02

Лимоновата киселина (цитрусова киселина) и лимоновият сок имат естествени фунгицидни свойства и също помагат за лечение на гъбички. Най-ефикасен е прясно изцеденият сок от лимон. Просто намажете засегнатите участъци с лимонов сок няколко пъти на ден или потопете ноктите си в купичка с чист лимонов сок за 15-20 минути всеки ден. Цитрусовата киселина променя pH на кожата и ноктите и така създава неблагоприятна среда за развитието на гъбички.

Аспирин срещу гъбички

Ацетилсалициловата киселина (аспирин) също може да помогне при гъбични инфекции на ноктите. Счуква се една таблетка аспирин на прах и се смесва с малко количество вода или лимонов сок, до получаване на паста. С тази паста се намазват засегнатите нокти и се оставя да действа поне 30 минути. След това ноктите се изплакват и подсушават. Тази процедура се повтаря всеки ден за поне 2 седмици. Салициловата киселина помага за ексфолиране на повърхностния слой на ноктите и има леко фунгицидно действие.

Най-силните противогъбични медикаменти

Въпреки че натуралните средства могат да помогнат в леки случаи на гъбички, при тежки и упорити инфекции се налага лечение с противогъбични лекарства. Най-ефективните медикаменти срещу гъбички по ноктите са от групата на азолите и алиламините и включват:

  • Тербинафин (Lamisil) – таблетки или крем. Приема се системно, действа в самата нокътна плочка.
  • Итраконазол (Sporanox) – капсули. Приема се циклично в продължение на няколко месеца.
  • Флуконазол (Diflucan) – таблетки. По-рядко използван, но също ефективен.

Тези медикаменти блокират синтеза на ергостерол – важен компонент от клетъчната мембрана на гъбичките, без който те не могат да растат и се размножават. За пълно излекуване обикновено е необходимо 2-3 месечно лечение, тъй като ноктите растат бавно.

Локално могат да се прилагат противогъбични лакове за нокти като аморолфин и циклопирокс, които имат добър ефект, особено в комбинация със системна терапия.

Важно е лечението да се провежда само по лекарско предписание, тъй като противогъбичните средства могат да имат сериозни странични ефекти и взаимодействия с други медикаменти. Нужно е предварително да се постави точна диагноза – вида на гъбичката, за да се изберат правилните медикаменти.

Чудна рецепта за убиване на гъбички по краката

Ако се чудите как да се отървете от упоритите гъбички по краката може да използвате рецептата с банан и чесън.

Гъбичките по краката са не само естетичен проблем, но както знаем и здравословен. Те са заразни и могат да ви „лепнат“ при контакт с вещ на вече заразен индивид(чехли, кърпа обувки и други). В случай, че имате дори и малка раничка, това още повече благоприятства за развитието на гъбичките. Слабата имунна система също е фактор, който спомага за развитието на заболяването.

Симптомите, които се проявяват, когато сте заразени с гъбички по краката са парене, лющеща кожа, сърбеж и други. Гъбичките по ноктите на краката често предизвикват видоизменение на ноктите, промяна на цвета му, удебеляване на нокътя и други.

Лечението на гъбички по ноктите на краката е доста продължително, защото те са упорито заболяване, от което няма да се отървете за седмица. Едно лечение може да продължи и 4 месеца, така че се въоръжете с търпение и постоянство, за да постигнете положителни резултати.

Rakiya Za Gabichki 03

Рецептата срещу гъбички по краката, която ви предлагаме е следната – за направата на отварата ще използваме корите на два банана, за предпочитане е да са колкото може по-зелени. На котлона се поставя един литър вода и се изчаква да заври. Чак тогава към нея се прибавят двете обелки от банани. Нека врат само 10 минути. Отстранете отварата от котлона и изчакайте тя да изстине на стайна температура. С тази течност се измива засегнатото от гъбички място. След измиване крака се подсушава с памучна кърпа.

Идва ред да включим и чесъна в лечението. От него ви трябва само една скилидка, която ще разрежете на 2 части. С нея се натъркват ноктите и се ляга за сън. Нека „чесновият мехлем“ действа цяла нощ. Метода на лечение се повтаря всяка вечер, докато се отървете напълно от упоритите гъбички по краката.

Миризмата, която се разнася от чесъна наистина не е много приятна, но все пак е търпима. Опитайте и няма да съжалявате, защото от гъбичките няма да остане следа. Единственото, което се иска от вас е да имате търпение и да сте постоянни.

В заключение, редовното локално приложение на ракия, спирт, лимонов сок или аспиринова паста може да е от полза при леки и начални гъбични инфекции. За по-упорити и тежки случаи обаче не бива да се разчита само на народни средства, а е нужно лечение с доказани противогъбични медикаменти под лекарски контрол. Важна е и добрата хигиена за предотвратяване на повторно инфектиране. Консултирайте се с вашия лекар за най-подходящия метод на лечение според вашия случай.

Вижте и ТОВА:

ТОП 5 храни за здраве и красота: Сьомга, киви, Чесън, боровинка, стриди, шоколад и др.

Вашият коментар