Отглеждане на киви на асма в България

Photo of author

Author name

Особености при отглеждане на киви на асма в България. Засаждане и резитба ня леторасти. Мъжки и женски растения

Стъблата на хибридните актинидии (киви) за година израстват на височина 2 метра. В времето те се разполагат на голяма територия, хващайки за опора дървета, огради, покриви. Дърветата, подложени на атака, се лишават от слънце и постепенно изсъхват.

Вместо да се „пуска“ на воля, кивито се оформя чрез обрязване. Подходяща форма за отглеждането у е асмата. Подходящата височина за него е 2 метра с две до четири хоризонтални опори.

Видове конструкции за асма за киви
Брой хоризонтални опори За колко растения подхожда
Т-образна асма с три опори 2 растения
П-образна асма с 2 греди и 10 напречни опори 2 – 3 растения
Решетка с 5 Х 10 опори 4 растения

Кои видове киви са ок за отглеждане на асма?

Всички видове и сортове актинидия са дървесни и храстовидни лиани (лози). Те израстват достатъчно високо за оформянето на асма.

Най-голямата е актинидия аргута, която се продава и у нас. При идеални условия, каквито няма в България, достига до 30 м височина. И у нас червеното киви, както го наричат, расте по 3 метра на година и бързо оформя дебела сянка.

Друг високорастящ сорт е актинидия коломикта, която израства до 6 м височина. И останалите сортове киви спокойно се оформят на асма.

Мъжко и женско киви, откъде?

Актидинията има удивителна особеност: тя е двудомна. Отделно съществуват женски и мъжки растения. Ако желаем вкусни плодове, задължително засаждаме и от двата пола, за да се случи опрашването.

Киви на асма 1
Конструкции за 1 – 2 растения

Разсадниците продават разсад с информация за пола. Например „Емануил Стоянов“ продава мъжки и женски кивита от сорт Бруно и Хауърд. Те са на еднаква цена от 15 лв.

В сайтовете за частни обяви, където продават малки стопани, не винаги е ясен полът. За предпочитане е оттам да се купуват самоопрашващи се видове или т. нар. еднополово киви.

Еднополово киви, откъде? Сортове

Кивито с един пол (мъжко или женско) се нарича еднополово, то е двудомно. Кивито хермафродит (самоопрашващо се) се нарича двуполово, то е еднодомно.

Еднодомното киви не иска мъжко растение за опрашване. То добре се опрашва само. Сред високодобивните самоопрашващи се сортове е Dr Szymanowski, който достига 4 м височина и издържа до минус 30°С. Може да се купи дистанционно от Градина Макс. В ОЛХ се предлагат самоопрашващите се сортове Джени, Del. Boskoop, Аргута и др.

Засаждане и грижи. Разстояние

Не бихме нарекли културата стандартна. Тя има особени изисквания към структурата и плодородието на почвата, а също и към мястото на засаждане. Нюансите на засаждане зависят от вида актинидия и климата в района на отглеждане.

Почва, избор на място

Актинидиите добре растат върху чернозем, песъчливи, горски и други почви с рехава структура. Необходимо е да се пропуска въздух до корените и да не задържа около тях вода.

На тежка глинеста почва кивито или загива, или се развива трудно и не цъфти. При голямо желание да се гледа киви на глинест терен се изкопава яма, съответстваща на размера на корените, и се запълва с рохкава плодородна земя.

Светлина и завет
Киви на асма 02
Кивито не може без опора

Кивито търси условия, приближени до естествените. В природата растението вирее в широколистни гори, обвивайки стволовете на дърветата. Следователно обича разсеяна през разлистени корони слънчева светлина и закрито от ветрове място.

Вода, поливане на киви

Актинидията обича влагата, но умерено. Не се допуска преовлажняване на почвата, нито прекалено пресъжване. Желателно е да се полива при засушаване, като се вливат под растението по 2 – 3 кофи вода.

Кивито обича да се къпе седмично вечерно време. Добре я поливат дъждовете, измивайки максимално листната повърхност. Главното е да не се полива през цъфтежа, това влошава опрашването.

Оформяне и катерене към асмата

Размерът на асмата е според височина на лианата от 3 – 5 метра. Не се икономисва нито от височина, нито от ширина. Растението се обрязва, да не надхвърля 6 метра. Сади се от вътрешната страна на конструкцията, да е удобно за бране.

В началото младите стъбла не се „закачат“ по решетката и не им се позволява да се преплитат. Иначе те врастват в конструкцията и зимата не се свалят без начупване и загуби. Временно издънките се прихващат към земята ветрилообразно в очакване да укрепнат и да се вдървенят.

Зимна резитба и леторасли

Обрязването се извършва след пълното опадане на листата, преди да се зазими. Може и ранна пролет преди движението на соковете. В първите 3 години не се обрязва. Чака се растението да направи дебело стъбло.

При редовното есенно обрязване се премахват сухи и повредени части, короната се разрежда, активизира се растежът на нови стъбла. Чрез обрязването се увеличава устойчивостта на растението и добивите от него. Подобрява се декоративния му вид и се предава желаната форма. За процедурата се използва остър и предварително дезинфекциран градински инструмент.

Разклонения на кивито на асмалък

На следващата есен се пристъпва към оформяне на асмата, като се работи по подобие на лозите.

Към структурата се закрепват дебели вдървени стъбла със сива кора. Останалите продължават да се нареждат ветрилообразно по земята и се привързват по временни опори, докато достигнат подходяща за асма дебелина.

Температура. Как се зазимява?
Киви на асма 03
Младите растения се зазимяват на земята

Накои сортове издържат понижения до –23°С и даже до –35°С. Повечето видове рискуват да замръзнат вече при –10°С. Дори растението да презимува, ниските температури ще окажат негативно влияние върху плододаването.

За да не се загуби топлолюбивата лиана, зимата й се прави укритие. Стъблата се нареждат на земята и се закриват с 4 – 6 слоя строителна бяла пароизолация, най-евтината на пазара. Изолацията се затиска с камъни или почва.

Напролет не бързаме да премахнем изолацията. Тя диша добре и растението не страда. При повишаване на температурите постепенно се премахва по един слой. Последният се сваля през месец май.

Когато актинидията стане възрастна и е фиксирана на асмата, зазимяването е различно. Чака се да опадат листата и конструкцията се обвива със същата бяла строителна пароизолация. Става бързо, защото рулата са с височина от 1.60 м.

Подхранване, наторяване

За кивито е важно да се тори, това увеличава неговата студоустойчивост, стимулира растежа на млади стъбла и увеличава реколтата.

 1. Ранна пролет се внасят торове, съдържащи фосфор, азот и калий в съотношение 20:35:20 г на 1 м².
 2. Когато се появят завръзи, се прави второ торене със същите торове, но в съотношение 10:15:10 г на 1 м².
 3. Последното торене е в средата на септември, когато ще се събира реколтата. Използва се смес от фосфор и калий по 20 г от всеки.

Торът се разпределя по почвата равномерно, а след това се прекопава на дълбочина 10 – 12 см и обилно се полива всеки храст.

Размножаване, разсаждане. Вкореняване на резници

Кивито се размножава от семе, чрез разделяне на храст и присаждане на зелени или зрели резници.

Киви на асма 04
Отглеждане на зряла резница за размножаване

За големи насаждения се харесва вегетативното размножение. Посадъчният материал е с една пъпка и един лист. Кивита, отглеждани на закрито, могат да се присаждат на калем.

Цъфтеж и опрашване

Цъфтежът на кивито започва късно, във втората декада на юни и продължава 5 – 10 дни. Първа цъфти актинидия коломикта, след нея актинидия аргута, последна актинидия полигама.

Опрашването се осъществява от насекоми и от вятъра, който пренася прашец. При благоприятни условия кивито ражда всяка година. Негова особеност е, че всяко цветче образува плод. При кивито отсъства явлението физиологично опадане на завръзи.

Плододаване на асмата. На коя година ражда кивито?

Кивито плододава от 3 – 4 – годишна възраст, но пълноценна реколта се очаква от седмата година. Растението ражда добре до самата си старост от 40 години и повече.

Реколта. Кога се бере?

Плодовете на актинидията не съзряват едновременно, но те дълго се задържат на храста. При добра грижа едно растение дава до 60 кг и повече на година. Събирането започва от средата на август и понякога продължава до средата на октомври.

Как се съхранява? Дозряване на плодовете

Плодовете се поставят в плик или пластмасов контейнер и се оставят да дозряват в домашни условия. Пликът трябва да е хартиен. Ако е от найлон, трябва да има отвори за вентилиране.

За бързо узряване на кивитата в опаковките се добавя ябълка или банан. Те отделят етилен, който ускорява съзряването.

Необходимо е да се съхранява киви по-далече от източници на топлина и да не се подлага на преки слънчеви лъчи. Плодовете могат да дозряват от 2 до 12 дни.

Вижте и ТОВА: Кога се бере киви? Откъде да купим хубав разсад? Топ разсадници с координати.

Рискови фактори, вредители. Иска ли пръскане?

Кивито боледува рядко, повечето типичните негови заболявания не са актуални в България. За предпазване се пръскат биофунгициди в профилактични концентрации.

На растението може да се появят петна или налепи. Това са признаци на заболявания като филостикоза, сиво гниене, рамулариоза, брашнеста мана. Това са гъбични зарази, които се третират с народни с-ва или със специализирани препарати.

Основният враг на кивито са бръмбари листояди, чиито ларви обичат неговите листа. Опасни са още короядите и златоочиците. За да не се допусне поява на вредители, пролетта растението и около него се обработва с бордолезов разтвор.

Видео: Пресаждане на киви

5 мнения за “Отглеждане на киви на асма в България”

 1. Имам киви на село, гледа се само. Явно са му паснали условията. Не боледува, няма проблеми. Дава ми по 20-30 кила годишно, което даже ми е много.

  Отговор
 2. Купих кивита от пазара уж мъжко и женско, излязоха две женски. Пак добре, че не бяха две мъжки. Едно мъжко опрашва 4-5 женски.

  Отговор
 3. Засадих си киви Джени в края на месец април! Беше с два леторасла на по 40см! Тръгнаха да се развиват! На единия му изсъхна върха при 10-15см растеж! Другия се разви до към 1м дължина, но и той започна да съхне! Какъв е проблема и как да го спася!?

  Отговор
  • Ето няколко възможни причини за изсъхването на вашето киви и какво може да направите:
   Недостатъчно поливане – кивито се нуждае от редовно поливане, особено в началото. Поливайте обилно, но не допускайте преовлажняване. Почвата трябва да е влажна, но не заблатена.
   Недостатъчно или неподходящо торене – кивито има нужда от балансирано подхранване. Използвайте тор за киви или друг подходящ тор. Внимавайте да не претворите.
   Неподходящи климатични условия – кивито понася ниски температури до -10°C, но младите растения са по-чувствителни. При силни горещини осигурете частично засенчване. Избягвайте засаждане на ветровити места.
   Болести или вредители – проверете за признаци на гъбични инфекции или нападения от насекоми. Третирайте с подходящи препарати при нужда.
   Недостатъчно развита коренова система – при ново засадено киви е нормално част от леторастите да изсъхнат. Растението се концентрира върху вкореняването. С времето ще се разлисти отново.

   Отговор

Вашият коментар