Кога се бере киви

Photo of author

Author name

Кога се бере киви? Ползи и калории. Откъде да купим хубав разсад в България? Отглеждане на киви на асма

Кивито е непретенциозен плод. То съхранява качествата си на стайна Т°С, в хладилник, нарязано във фризер. Методът се избира според състоянието на плода и кога ще е нужен за консумация.

Производителите боравят с големите количества по друг начин. Те ползват плодохранилища, хладилни вагони и др., където продукцията стои в контролирана среда (таблица).

Съхранение на киви
Показатели Необходими стойности
Т°С на транспортиране 0°С
Т°С на съхранение 0 – 1°С
Влажност на въздуха 90-95%
Срок до продажба 30 – 150 дни

Кога се бере киви?

Сроковете за големите производители и за личните стопанства се различават.

 • За промишлените производители събирането започва в стадий физиологична зрялост, преди настъпване на потребителска готовност. Иска се плодовете да са твърди. Те дозряват след напускане на хладилните камери.
 • Малките стопани, които отглеждат 1-2 растения за лична консумация, могат да събират продължително време и да подбират степента на зрялост според конкретната нужда.
Кой месец е ок за България?

В личните стопанства брането започва от края на септември при влажна година и от средата на октомври – при суха. Комерческото бране се извършва наведнъж, за лични нужди – подборно на етапи.

Как да преценим дали е узряло?

Кивито зрее неравномерно, но не се бойте от окапване – то се държи достатъчно здраво на лозата. Това позволява плодът за лични нужди да се бере поетапно, когато настъпи готовност.

Мекотата на кивито не винаги е показател за готовност. Големите производители се водят по захарността, в личните стопанства се преценява косвено – по цвят и твърдост.

Как зрее киви, кога се бере 02
Тест за зрелост: натискане (1) и разрязване (2)
 • Захарност. Големите фермери се водят от този показател, който изследват лабораторно. Минимумът за събиране е 12 – 14%;
 • Твърдост – за личните стопанства се търси средна степен (нито меко, нито твърдо). Проверява се с лек натиск с пръсти. Повърхността трябва да поддаде, без да хлътне;
 • Цвят – най-точно се определя зрелостта чрез разрязване, за да се види цветът на семената. Оцветяването на сърцевината и на кожицата не играят роля – те зависят от сорта. Семената на зеления плод са зелени или жълти, на зрелия – черни;
 • Вкус – незрялото киви е кисело и тръпчиво, с леко стипчив вкус;
 • Аромат – незрялото киви на нищо не мирише, зрялото има сладък плодов аромат.

Защо моите кивита не узряват?

Има три водещи причини за бавно съзряване:

 1. Висока концентрация на аскорбинова к-на в кивито (знаем, че то е главен източник на ценния витамин С). Обаче киселината е и консервант, високата й концентрация  препятства бързото съзряване;
 2. Ниски температури – кивито не обича хлад. Ако при съхранение температурата е прекалено ниска, то може въобще да не узрее. Ако се чака бързо узряване, плодът се държи на стайна температура или малко под нея, но не в хладилник;
 3. Висока влажност – киви предпочита сухи места. Влажността препятства съзряването. Ако забележите данните в таблицата, промишленото съхранение на плода се осъществява при понижена Т° и завишена влажност.
Кивито узрява ли след бране?

По правило кивито узрява след като е откъснато. За разлика от повечето плодове, то дозрява след свалянето си от лозата.

Лошо ли е да се яде неузряло киви?

Кивито често се продава твърдо, недозряло. В този вид то се яде, но не е вкусно. Преобладават киселите, тръпчивите и стипчиви нотки. Чувствителните стомаси може да изпитат дискомфорт.

Зеленото киви се оставя за 2 – 3 дни в кошничка на масата. Там то дозрява, омеква и придобива сладост от преобразуването на нишестето в сърцевината му в захари. Степента на сладост обаче не зависи само от зрелостта, но и от сорта.

Има ли вреди от презрялото киви?

Презрялото киви е непривлекателно, но все така полезно. То не е приятно за директна консумация, но става за влагане в хляб, кекс, смути, сорбе, сладолед.

Колко време може да стои кивито след откъсване?

Съвременните технологии на обработка и транспорт позволяват кивито да се предлага през цялата година, но основното потребление е през зимата и пролетта.

В плодохранилищата кивито остава свежо от 3 до 5 месеца, ако се поддържа влажност от 90 до 95% и температура от 0.5 до 1°С. В първите 8 – 12 часа плодът се охлажда до ниво от -0,5 до 0ºC и се удържа на такава температура преди и след опаковането.

 • Ако са вече узрели, плодовете се съхраняват далеч от източник на топлина и пряко слънце.
 • Ако са откъснати зелени и твърди, кивитата дозряват от 2 до 12 дни. Слагат се в хартиен или вентилируем полиетиленов плик, или в пластмасова кутия и се оставят на стаята. За да се ускори зреенето, в опаковката се слагат ябълка или банан. Те отделят етилен, който катализира процеса.
Как узрява обелено киви?

Не узрява. Целите и неповредени плодове дозряват без проблем. Но ако на кожицата има тъмни петна, напуквания и меки места, плодът ще се развали, при да узрее. Най-добре е веднага да се използва за пълнеж в печива или да се преработи на сладко.

Как зрее киви, кога се бере 01
Презряло киви – отвътре и отвън

Здрав, но непълно зрял плод може да се нареже преди сушене. Измийте плода, премахнете кожицата и нарежете на парченца. Разстелете ги в тави и приберете за 24 часа на тъмно и проветряващо се място при стайна Т°. След това изсушете.

Колко дълго живее растението киви?

При добра грижа – 80 – 100 години.

Ползи от кивито, калории

Подава 47 кКал (на 100 г), подхожда за диетични режими, при инсулинова резистентност и диабет (ниско ГИ).

Още качества:

 • Антиоксидант – по-силен от цитрусите. Подава впечатляващо к-во вит. С, защитават клетките от окисляване, намалява риска от възпаляване;
 • Сърце и съдове – подава защитни полифеноли, вит. Е и калий, намалява триглицеридите в кръвта и скоростта на съсирване, профилактира тромбози;
 • За добър сън – оказва седативен ефект, удължава и задълбочава съня;
 • Против анемия – подобрява усвояването на желязото;
 • За очите – забавя дегенеративни процеси, източник на лутеин, зеаксантин и вит. А;
 • За храносмилането – вкусен източник на фибри, стимулира преминаването на хранителната маса през тракта и усвояването на протеините, ограничава ешерихия коли;
 • За бременната – източник на фолати;
 • За кожата – подкрепя синтеза на колаген, има противобръчков ефект;
 • При рак – екстракт от киви инхибира полиферацията на ракови клетки. Действа избирателно, без да засяга здравите;
 • За имунитет – регулира адаптивната система, противостои на сезонни инфекции, има противогъбична активност.

Откъде да купим разсад, който се хваща?

 • Разсадник Фантазия (razsadnikat.com, 0883350931) продава червено голо киви Purpurna Sadowa, което достига височина за 3 м. за срок от 12 месеца, цена 8 лв;
 • Разсадник Ем. Стоянов (razsadnik-vetrendol.com, 0883386474) продава голо киви Агрута, самозаплождащо се, и сорт Бруно, цена 15 лв;
 • Разсадник Пл. Пенков (plamenpenkov.com, 0887326333) продава посадъчен материал на сорт, който зрее 20 – 30 окт., цена 12 лв.

Разсад продават още в Елит (razsadnik-elit.com, 0896 333 77), „Иван Димов“ (ivandimov.net, 0889 958 649) и др.

Още информация и източници на английски: Бране на киви. Кога и как се прави? * Как да засаждате, отглеждате, подрязвате и берете киви.

Отглеждане на киви на асма

Оформянето на асма изисква в началния период да се осигури правилно израстване на растението нагоре, в изправено състояние. Поставят се водещи стълбове, към които стъблото се завързва хлабаво. Не се допуска увиване около стълба и разклоняване, преди да се стигне върха му.

Видео: Производителят Благой Стоименов разказва как се гледа киви в България.

4 мнения за “Кога се бере киви”

 1. Отглеждам киви от 15 години. Купувайте разсад от производител, не се мъчете със семена и облагородяване, загубено време.

  Отговор
 2. Първите кивита ги бера за замразяване и за мармалад, следващите стават за сладкиши и за продължителна консумация, последните са за бърза консумация.

  Отговор

Вашият коментар